V4 országok szakértői intézetvezetőinek látogatása - 2015.10.26-27.


Smajda György, csütörtök 29 október 2015 - 15:04:41

V4 országok szakértői intézetvezetőinek látogatása a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetnél


2015. október 26-27-én a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet meghívásának eleget téve kétnapos vezetői egyeztetésre érkeztek Budapestre a visegrádi V4 országok szakértői intézeteinek igazgatói.

Dr. Waldemar Krawczyk lengyel, Pavel Kolar cseh és Col. Ing. Ondrej Laciak szlovák intézetvezetőt egy fős kíséretükkel a két napos látogatás első programjaként Dr. Takács Tibor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes úr fogadta.
Vezérőrnagy úr köszöntőjében méltatta, hogy a BSZKI a jelenlegi szervezeti struktúrában, mint a Rendőrség szakértői szerve hatékonyan és jelentős eredményekkel segíti a nyomozó hatóságok munkáját, valamint rendkívül fontos lépésként értékelte az Intézet külföldi szakmai kapcsolatainak bővítésére irányuló intézetvezetői találkozó létrejöttét.
A vendégek hétfő délután a BSZKI központi laboratóriumait látogatták meg, ahol rövid bemutatókon keresztül megismerhették az Intézet szakmai munkáját, új műszereit, vizsgálati módszereit és bűnügyi technikai eszközparkját. A keddi napon a vezetők a jövőbeni szakmai együttműködés lehetséges területeit egy vezetői megbeszélés keretében egyeztették, melyen teljes egyetértés volt abban, hogy szakértőink tudományos kutatási projektekben közös erővel, nagyobb sikerrel tudnak szerepelni. Az értekezlet végén a résztvevők az operatív regionális együttműködés lehetséges területeit is konkretizálták.


A visegrádi országok társintézeteivel történő szakmai kapcsolat szorosabbra fűzése a szakmai tapasztalatcsere szempontjából az együttműködő felek számára az új műszerek és alkalmazott vizsgálati módszerek tekintetében számos lehetőséget rejt, így a két napos értekezlet rendkívül értékesnek és hasznosnak bizonyult.