A felújított Véralkohol Vizsgáló Laboratórium átadása


Smajda György, csütörtök 13 augusztus 2015 - 16:00:37


2012.10.30. - A felújított Véralkohol Vizsgáló Laboratórium átadása


A teljesen felújított laboratóriumot dr. Tóth László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára és dr. Hatala József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány ünnepélyes keretek között adták át.

Napjainkra az 1991-től üzemelő, közel kétmillió mérést elvégző berendezések elhasználódtak, alkatrész utánpótlásuk megoldhatatlanná vált, ezért történt meg az analitikai műszerek cseréje.

Az új laboratóriumi rendszer követi a régi legjobb hagyományait: gyors, nagyteljesítményű és költség-hatékony. Ezeken túlmenően az Intézet számára fejlesztett adatkezelő szoftver segítségével a mintákat anonim módon kezeli, így a laboratórium munkatársai nem tudják, hogy éppen kinek a vérmintáját vizsgálják. A vizsgált személy adataihoz kizárólag az igazságügyi orvosszakértő - a mérési folyamat után, a szakvélemény elkészítésekor - férhet hozzá, biztosítva ezzel a mérés befolyásoltságtól való mentességét és a személyiségi jogokat.

A legmodernebb technológiát alkalmazó célműszerek (HS/GC) beszerzése és a laborépület felújítása bruttó 95 millió forintba került.